Κρατήστε με ενήμερο για τα Supplement Awards 2024

Οι Προηγούμενες Διοργανώσεις

Δείτε τους νικητές των προηγούμενων διοργανώσεων, καθώς και στιγμιότυπα από τις Τελετές Απονομής.

Supplement Awards 2022

Ένας θεσμός που αναδεικνύει την αξιέπαινη επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής

Την Τετάρτη 06 Ιουλίου, στο House 124, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Supplement Awards 2022 που διοργανώθηκε από την BOUSSIAS. Για 2η συνεχόμενη χρονιά στην Ελλάδα επιβραβεύτηκε και αναδείχθηκε η καινοτοµία στα συμπληρώματα διατροφής και ταυτόχρονα προβλήθηκε η επιστημονική εγκυρότητα των προϊόντων διατροφής και υγείας με στόχο την ασφάλεια αλλά και ποιοτική επιλογή των καταναλωτών.

Περισσότερα από 80 υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων που αφορούσαν εταιρείες οι οποίες παράγουν και εμπορεύονται συμπληρώματα διατροφής και επιδιώκουν να ενθαρρύνουν την γνωστοποίηση των προϊόντων διατροφής και υγείας, προάγοντας ταυτόχρονα τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και κατ’ επέκταση την καλή υγεία και το ευ ζην. 

Συνολικά, διακρίθηκαν 12 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικής δραστηριότητας πάνω σε όλες τις κατηγορίες των βραβείων.

Supplement Awards 2022

Πιο συγκεκριμένα, Βραβείο απέσπασαν οι εταιρείες: Aboutnet Σ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ, ASAN AE, CHRYSALLIS PRODERMA IKE, INTERMED Ιουλία & Ειρήνη Τσέτη φαρμακευτικά εργαστήρια ΑΒΕΕ, ISOPLUS – SOLGAR®, ITF HELLAS, Menarini Hellas A.E., POWER HEALTH HELLAS, VAFARM IKE ( Great for women), ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΒΕΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΟΝ ΕΠΕ και ΝΤΟΥΝΗ HEALTH PRODUCTS AE.  

Επίσης, οι εταιρείες οι οποίες κατέκτησαν την υψηλότερη βαθμολογία σε ολόκληρη την ενότητα που συμμετείχαν, αποσπώντας το Platinum Βραβείο ήταν οι: ΝΤΟΥΝΗ HEALTH PRODUCTS AE και ISOPLUS – SOLGAR®.

Τέλος, η βραδιά κορυφώθηκε με την απονομή των μεγάλων βραβείων της χρονιάς, των Grand Awards, όπου η ISOPLUS – SOLGAR®αναδείχθηκε COMPANY OF THE YEAR  και η SOLGAR® αναδείχθηκε BRAND OF THE YEAR  

Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Άννα Μαρία Παπίρη, Wellness Editor – Author, Co-Founder Wellness Project, Boussias, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Στην Ελλάδα η αγορά εκτιμάται περί τα €220 εκατ. και με κυριότερο σημείο πώλησης το φαρμακείο. Αναπτύσσεται εντυπωσιακά σε επίπεδα άνω του 15-20% ετησίως. Με την πανδημία το 2020 ενισχύθηκε σημαντικά η θέση των συμπληρωμάτων στην αγορά ενώ στα τέλη του

 

2021 με την εμφάνιση της Όμικρον χαρακτηρίστηκε από ακόμη πιο σημαντική αύξηση των πωλήσεων. Η παραγωγή, η διάθεση, η εμπορία και η διαφήμιση των συμπληρωμάτων διατροφής στην χώρα μας ακολουθεί καθορισμένο νομοθετικό πλαίσιο. Αρμόδια αρχή είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε εναρμονιστεί με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία».

Στην συνέχεια, η Ρενάτα Μίχα, RD PhD FAHA, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής του Ανθρώπου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αν. Καθηγήτρια Διατροφής, Πανεπιστήμιο Tufts, ΗΠΑ, Πρόεδρος, Global Nutrition Report, Development Initiatives, Αγγλία, Ιδρύτρια Food for Health, Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Supplement Awards 22, άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην βραδιά με το μήνυμά της, το οποίο και ανέφερε: «Τα Supplement Awards από τη BOUSSIAS έρχονται για δεύτερη συνεχή χρονιά να επιβραβεύσουν την καινοτομία και να αναδείξουν την αξιέπαινη επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής. Πρόκειται για έναν από τους πιο αναπτυσσόμενους και ανταγωνιστικούς κλάδους στην παγκόσμια οικονομία -που είδε μια εκτίναξη με την πανδημία του COVID-19- καταδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που έχουν τα συμπληρώματα διατροφής στη ζωή μας.

Πράγματι, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αποτελούν μέρος ενός συνολικού ευ ζην, εφ’ όσον αυτό εφαρμόζεται με σύνεση και γίνεται πάντα υπό την καθοδήγηση των ειδικών. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις κρίνονται απαραίτητα, ειδικά εάν η διατροφή είναι ανεπαρκής ως προς συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Λόγω του καίριου ρόλου τους, η συνεχόμενη αξιολόγηση και βελτίωση της ποιότητάς τους είναι απαραίτητη για να ωφελείται τελικά ο καταναλωτής και μακροπρόθεσμα η δημόσια υγεία.

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που τα Supplement Awards από τη BOUSSIAS μου εμπιστεύτηκαν τον ρόλο του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής. Μιας επιτροπής που απαρτίζεται από εξαίρετους επιστήμονες, οι οποίοι αξιολόγησαν εμπεριστατωμένα όλες τις υποψηφιότητες. Τα βραβεία που παραλαμβάνουν οι νικητές αποτελούν μια σημαντική ένδειξη αναγνώρισης και καινοτομίας. Πολλά συγχαρητήρια στη διοργανώτρια εταιρεία, και πρωτίστως σε όλες τις εταιρίες που βραβεύτηκαν και ανεβάζουν τον πήχη για επόμενους διαγωνισμούς βράβευσης».

Χαιρετισμό στην βραδιά της τελετής απονομής επίσης απεύθυναν οι Ελένη Αθανασοπούλου, Πρόεδρος ΣΕΣΔΙ, και η Μαγδαλινή Σελανικλή, Δ/ντρια Κανονιστικών Θεμάτων ΣΕΣΔΙ, οι οποίες εκ μέρους του ΣΕΣΔΙ έστειλαν το δικό τους μήνυμα στα βραβεία αναφέροντας: «Φέτος η βιομηχανία μας γιόρτασε 20 χρόνια από την πρώτη ειδική νομοθεσία για τα ΣΔ, την πρώτη κοινοτική οδηγία για τα ΣΔ στην ΕΕ, που έθεσε ακέραιους κανόνες, ενίσχυσε την ελεύθερη διακίνηση και την ασφάλεια των προϊόντων. Τα συμπληρώματα διατροφής όμως  γιορτάζουν περισσότερα από 20 χρόνια διακίνησης και προσφοράς στον τομέα της διατροφής και της υγείας των καταναλωτών. Πλέον η καινοτομία ορίζεται σε πολλαπλά επίπεδα. Ποια είναι η ανάγκη ενός καταναλωτή, ποιες διατροφικές ουσίες έχουν εκείνα τα ειδικά χαρακτηριστικά για να την ωφελήσουν, ποια είναι πιο εύληπτη και εύκολα απορροφήσιμη μορφή για ένα προϊόν, ποια είναι η πιο κατάλληλη και πρωτότυπη στρατηγική, ποια είναι πιο πράσινη και αειφόρος επιλογή. Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής είναι πλέον ξεκάθαρος. Οι άνθρωποι τα επιλέγουν καθημερινά έτσι ώστε να διασφαλίσουν μια καλή διατροφή και να διατηρήσουν σε καλά επίπεδα την υγεία τους για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις καθημερινές προκλήσεις με επιτυχία. Οι καταναλωτές σήμερα απαιτούν ποιοτικά, αξιόπιστα και αποτελεσματικά προϊόντα. Τα Supplement Awards έρχονται να παίξουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην αγορά των συμπληρωμάτων, διότι φέρνουν στο προσκήνιο τη μεγάλη προσπάθεια των εταιρειών να προσφέρουν καινοτόμα προϊόντα, σχεδιασμένα για τις ανάγκες του συγχρόνου καταναλωτή».

Στην συνέχεια χαιρετισμό απεύθυνε o Ιωάννης Δαγρές, Φαρμακοποιός, Αντιπρόεδρος ΠΦΣ-ΝΠΔΔ, Ταμίας ΦΣΑ-ΝΠΔΔΒ, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι άνθρωποι είναι κάτι πολύ ευρύτερο από απλώς καταναλωτές. Είναι ολοκληρωμένες οντότητες με πνεύμα, ψυχή, σώμα, επιθυμίες, όνειρα, ανάγκες, ατομικές αλλά και ισχυρές συλλογικές ευαισθησίες. Και ο χώρος των συμπληρωμάτων διατροφής είναι κάτι πολύ ευρύτερο από απλώς αγορά. Είναι αγαθά προαγωγής υγείας, που όμως απαιτούν γνώση, υπευθυνότητα και μέτρο στη χρήση τους, ώστε να χρησιμοποιηθούν με υψηλά εχέγγυα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Εξ΄ ου και το ζητούμενο στη σωστή χρήση τους δεν είναι η άκριτη χορήγηση στον καθένα, ούτε αρκεί απλώς η εγγύηση παρασκευής με υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και πιστότητας. Η σωστή χρήση των προϊόντων αυτών απαιτεί μεσολάβηση ειδικού επιστήμονα υγείας, ο οποίος θα πρέπει να έχει και τον τελευταίο και πρώτιστο λόγο σε αυτά. Έχοντας υπόψη αυτές τις Θεμελιώδεις Αρχές, εμείς οι φαρμακοποιοί χαιρετίζουμε την εκδήλωση αυτή των συνεργατών μας, εταιρειών παραγωγής και διάθεσης συμπληρωμάτων διατροφής, και ευελπιστούμε να καταστεί μόνιμος Θεσμός στα ελληνικά δρώμενα υγείας».

Η βραδιά της τελετής απονομής των Supplement Awards 22 συνεχίστηκε με την εισήγηση που πραγματοποίησε η Αικατερίνη Σκενδέρη, PhD, Βιοχημικός-Διατροφολόγος, Καθηγήτρια Διατροφής και Μεταβολισμού, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Εργαστήριο Διατροφής & Κλινικής Διαιτολογίας, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η μεσογειακή διατροφή περιέχει στους κανόνες της μεγάλη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών καθώς και άλλων υποπροϊόντων αυτών όπως είναι το κρασί. Τα πλέον γνωστά διαιτητικά αντιοξειδωτικά είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή, οι φαινόλες, τα φλαβονοειδή και ορισμένα ανόργανα συστατικά όπως το σελήνιο. Τα φλαβονοειδή είναι υπεύθυνα για το χρώμα των ανθών και των καρπών και διαθέτουν σημαντικές χημιοπροστατευτικές ιδιότητες που σχετίζονται  με την αντιοξειδωτική τους ικανότητα. Τα συμπληρώματα διατροφής βασίζονται κυρίως στα παραπάνω συστατικά τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι είτε θρεπτικά συστατικά κυρίως μικροθρεπτικά, είτε χημικές ενώσεις που εμπλέκονται σε μεταβολικές πορείες του οργανισμού και συμβάλουν στην ομοιόσταση. Διατίθενται σε συγκεντρώσεις υψηλότερες από αυτές που υπάρχουν στα τρόφιμα που καταναλώνει ο άνθρωπος. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ τα συμπληρώματα ορίζονται ως «τρόφιμα» με σκοπό τη συμπλήρωση μιας συνήθους δίαιτας».

Τέλος, το μη διαγωνιστικό μέρος της βραδιάς ολοκληρώθηκε με την απονομή των τιμητικών βραβείων για τα Supplement Awards 22, όπου ο Αλέξιος Λέανδρος Σκαλτσούνης, Καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής παρέλαβε το τιμητικό βραβείο για το ερευνητικό του έργο και ο Δρ. Σταύρος Λαλάς, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρέλαβε βραβείο για την προσφορά του στην έρευνα των συμπληρωμάτων διατροφής.

Τα Supplement Awards 22 διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του ΣΕΣΔΙ (Σύλλογος Επιχειρηματιών Συμπληρωμάτων Διατροφής).

Xoρηγός της τελετής απονομής των Supplement Awards 22 ήταν η ISOPLUS – SOLGAR®.

Χορηγοί επικοινωνίας των Supplement Awards 22 ήταν οι: diatrofi.gr, fmh.gr, healthmarketing.gr, healthmag.gr και healthview.gr.

Official Publications: Φαρμακευτικός Κόσμος και fdaily.

Supplement Awards 2021

Recognizing Innovative Products

Απονεμήθηκαν τα Supplement Awards 2021, τα βραβεία που επιβραβεύουν την ποιότητα και την καινοτομία στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής
#supplementawardsgr

Υπό το φως του αττικού ουρανού εκπρόσωποι των εταιρειών που διακρίθηκαν στα Supplement Awards 2021 παρέλαβαν τα βραβεία τους σε μια βραδιά όπου η αγάπη για καινοτόμα – ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής περίσσεψε.

Ο θεσμός των βραβείων που διοργανώθηκε από τη BOUSSIAS για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα Supplement Awards 21, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 30 Ιουνίου στο House124, στο Χαλάνδρι, όπου στελέχη εταιριών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο, φωτογραφήθηκαν και έδωσαν το δικό τους μήνυμα, ότι η εξωστρέφεια, η καινοτομία, η ποιότητα αλλά και η εμπειρία στον χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής, είναι τα βασικά εργαλεία που έχουν για να ανταπεξέλθουν στις μελλοντικές προκλήσεις της αγοράς.

Συγχαρητήρια στις εταιρίες που αποφάσισαν να συμμετέχουν στα Supplement Awards 21 και σε μια δύσκολη χρονιά, διατήρησαν τη δημιουργικότητά τους όσον αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, προάγοντας ταυτόχρονα την καινοτομία, την ασφάλεια αλλά και ποιοτική επιλογή των καταναλωτών. Μέσα από τα συγκεκριμένα βραβεία αναδείχθηκαν οι κορυφαίες εταιρείες οι οποίες παράγουν και εμπορεύονται συμπληρώματα διατροφής επιδιώκοντας την γνωστοποίηση των προϊόντων τους και ταυτόχρονα προάγοντας τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, την καινοτομία και κατ’ επέκταση το ευ ζην.

Η Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Ρενάτα Μίχα, RD PhD FAHA, Αν. Καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts στις ΗΠΑ, Πρόεδρος του Global Nutrition Report, Development Initiatives στην Αγγλία και του Ιδρύτρια Food for Health, αναφέρει στο χαιρετιστήριο μήνυμά της: «Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να αποτελούν μέρος ενός συνολικού ευ ζην, εφ’ όσον αυτό εφαρμόζεται με σύνεση και γίνεται υπό την καθοδήγηση των ειδικών. Τα κριτήρια που ο ιατρός ή ο κλινικός διαιτολόγος/διατροφολόγος λαμβάνει υπόψη πριν συστήσει συμπληρώματα διατροφής είναι μεταξύ άλλων: η διατροφή, η ηλικία, η γενικότερη κατάσταση της υγείας, η πιθανή λήψη κάποιας φαρμακευτικής αγωγής όπως επίσης εάν πρόκειται για έγκυο ή θηλάζουσα γυναίκα. Για παράδειγμα, αν για οποιουσδήποτε λόγους η διατροφή σας είναι ανεπαρκής ως προς κάποια απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να κριθεί ωφέλιμη η χορήγηση συγκεκριμένων συμπληρωμάτων διατροφής.

Η παραγωγή, διάθεση, εμπορία και διαφήμιση των συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα ακολουθεί καθορισμένο νομοθετικό πλαίσιο. Οι κανονισμοί στους οποίους υπόκεινται τα συμπληρώματα διατροφής αφορούν μεταξύ άλλων στην ασφάλεια παραγωγής, τη σύνθεση, τη σκοπούμενη χρήση, τους ισχυρισμούς υγείας, καθώς και τις υποχρεωτικές επισημάνσεις χρήσης. Αρμόδια αρχή για τη χώρα μας είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε εναρμονιστεί με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία.

Τα Supplement Awards έχουν ως στόχο να επιβραβεύσουν την καινοτομία και να αναδείξουν την αξιέπαινη επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο των συμπληρωμάτων διατροφής. Η αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα αναπτύσσεται με δυναμικούς ρυθμούς, και για αυτό η συνεχόμενη αξιολόγηση και βελτίωση της ποιότητάς τους είναι σημαντική για να ωφελείται τελικά ο καταναλωτής και μακροπρόθεσμα η δημόσια υγεία».

Στο αντίστοιχο χαιρετιστήριο μήνυμά της, η Μαγδαληνή Σελανικλή, LL.M., Διευθύντρια Κανονιστικών Θεμάτων ΣΕΣΔΙ, Vice Chair, European Federation of Associations of Health Product Manufacturers (EHPM), ανεφέρει: «Ο θεσμός των Supplement Awards έρχεται να αναδείξει την καινοτομία, την επιστημοσύνη και τη λειτουργικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής και να προβάλει τις εταιρείες leader της καινοτομίας στον κλάδο. Μέσα από μια απαιτητική διαδικασία, η κριτική επιτροπή αξιολόγησε σε βάθος τα προϊόντα των συμμετεχουσών εταιρειών και ανέδειξε τους ισχυρότερους κάθε κατηγορίας. Ο τομέας των συμπληρωμάτων διατροφής στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη, γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη, με το συνολικό τζίρο της κατηγορίας να υπολογίζεται πανευρωπαϊκά στα €14 δισ. Στην Ελλάδα η αγορά εκτιμάται περί τα €220 εκατ. και με κυριότερο σημείο πώλησης το φαρμακείο, οι εξειδικευμένοι άμεσοι και έμμεσοι απασχολούμενοι του κλάδου είναι περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι.

Οι διατροφικές ουσίες που παρέχουν τα συμπληρώματα διατροφής, όπως βιταμίνες, μέταλλα, ουσιώδη λιπαρά οξέα, προβιοτικά, φυτικά εκχυλίσματα και άλλες ουσίες με διατροφική ή φυσιολογική επίδραση, έχουν αποδεδειγμένα αναδειχθεί σε ασφαλές όχημα στην πρόληψη και αντιμετώπιση διατροφικά συνδεδεμένων παραγόντων κινδύνου εκδήλωσης ασθενειών. Τα Supplement Awards αποτελούν μια ευκαιρία για τις εταιρείες του κλάδου να διακριθούν για τη σκληρή δουλειά και τη δέσμευσή τους για αριστεία.

Καλύπτοντας 30 προϊοντικές κατηγορίες, τα βραβεία αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη της αξιοπιστίας των εταιρειών συμπληρωμάτων διατροφής».

Κορυφαίες Διακρίσεις

Τις μεγάλες διακρίσεις του διαγωνισμού απέσπασαν οι εταιρείες POWER HEALTH HELLAS με το βραβείο COMPANY OF THE YEAR και η ISO-PLUS A.E. – Solgar Greece με το βραβείο BRAND OF THE YEAR.

Platinum Awards

Επίσης, τα Supplement Awards 21 επιβράβευσαν την υποψηφιότητα με την μεγαλύτερη βαθμολογία με Platinum βραβεία. Το συμπλήρωμα διατροφής για την εμμηνόπαυση Solgar MenoPrime, της ISO-PLUS A.E. – Solgar Greece, ήταν αυτό που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία της κριτικής επιτροπής και απέσπασε το Platinum Award για την φετινή χρονιά.

Την αξιολόγηση των Supplement Awards 21 ανέλαβαν 25 διακεκριμένοι Ακαδημαϊκοί, Θεσμικοί Παράγοντες, Επιστήμονες και Επαγγελματίες που διακρίνονται για το αξιοσημείωτο έργο τους.

Χορηγοί του event φωτογράφισης των Supplement Awards 2021 ήταν τα συμπληρώματα διατροφής Solgar και τα συμπληρώματα διατροφής Natural Doctor .

Τα Supplement Awards 21 διοργανώθηκαν από την BOUSSIAS υπό την αιγίδα του ΣΕΣΔΙ (Συλλόγου Επιχειρηματιών Συμπληρωμάτων Διατροφής).

Χορηγοί επικοινωνίας στα Supplement Awards ήταν οι: onmed.gr, newsbomb.gr ELLE, elle.gr, HELLO, hello.gr, Fitness Motivation Hellas, mednutrition.gr και το thehealthlab.gr.